project

project p

Project P is een project voor vaders van kwetsbare jonge gezinnen. Welke wens hebben vaders om meer betrokken te zijn bij het gezin? Welke vaders hadden zij zelf graag gewild? Hoe gaan ze om met emoties als kwaadheid en hoe bieden ze moeilijkheden het hoofd?   

Algemene informatie

Wat is project P?

In onze samenleving overheerst een verwachting over de rol die vaders en moeders opnemen bij de opvoeding van de kinderen. De moeder wordt gezien als de primaire zorgfiguur, diegene die instaat voor de verzorging en het welzijn van de (kleine) kinderen. De ‘model-mama’ is lief, zorgzaam, betrokken en beschikbaar voor de kinderen. 

De vader lijkt wat meer een rol te hebben op de achtergrond. Hij wordt vaak gezien als de kostwinner die wat op een afstand blijft van de kinderen en de dagelijkse zorg. Vaak heeft hij ook de rol van degene die sterker is als het nodig is. 

Daarom hebben Vzw Zijn/MoveMen en CAW Boom-Mechelen-Lier samen Project P, een project voor vaders van jonge gezinnen in Mechelen, opgestart.

opzet

Het opzet van dit project is om met (toekomstige) vaders in gesprek te gaan over hun wens om meer betrokken te zijn, over welke vader zij willen zijn, over hoe ze het hoofd kunnen bieden aan de problemen in hun leven, hoe ze op een gezonde manier kunnen omgaan met emoties zoals kwaadheid. Uit onderzoek blijkt dat de betrokkenheid van vaders bij hun kinderen in de eerste 1000 dagen een belangrijke impact heeft op het welzijn en toekomstkansen. 

aanpak

Negen gesprekssessies met (aanstaande) papa’s in de vorm van een ‘Papa Brunch‘ op zondagvoormiddag. 

Sessie 1: Wat voor papa wil ik zijn?
Sessie 2: Mijn vader als vader
Sessie 3: Stress! Als het even teveel wordt
Sessie 4: De band met mijn kind versterken
Sessie 5: Verschillende opvoedingsstijlen
Sessie 6: Gezondheid
Sessie 7: Partnerrelatie – ouderrelatie
Sessie 8: Je netwerk
Sessie 9: Familiefeest

Handleiding

Het concrete resultaat van dit project is een gedetailleerde handleiding die professionals kunnen gebruiken om een aanbod voor vaders in de eerste 1000 dagen (van zwangerschap tot 2 jaar) op te starten.  

De handleiding is vanaf nu gratis beschikbaar als pdf. Je kan de handleiding hier aanvragen. 

Contact

Professionals die werken met jonge gezinnen mogen deze publicatie gebruiken mits vermelding van de auteurs (Beweging tegen Geweld – vzw Zijn en CAW Boom Mechelen Lier). Vzw Zijn biedt ook een betaalde (team)training aan om gespreksgroepen met (aanstaande) papa’s te starten. Stuur hiervoor een email naar: koen@vzwzijn.be. 

doneren

Wil je ons steunen? Doe een gift!

bekijk campagnebibliotheek

Benieuwd naar onze campagnes?