campagne

vertederd vernederd

Vernederen, bedreigen, negeren, contact verbieden met familie of kennissen, voortdurend controleren … Dit is manipulerend gedrag. VertederdVernederd gaat dieper in op emotioneel geweld in relaties. Deze campagne zet mensen op weg om de stilte te doorbreken.

#Vertederdvernederd roept op om het taboe te doorbreken en over emotioneel misbruik in relaties te praten.  

Algemene informatie

Herken emotioneel misbruik

Vertedering en vernedering liggen erg dicht bij elkaar. Letterlijk, maar soms ook tussen liefdespartners. Wat ooit begon als een tedere band, kan omslaan naar een relatie waarin verwijten, intimidatie en dominantie langzaam maar zeker een centrale plaats innemen. Dat gaat van vernederen, over bedreigen, contact verbieden met familie of kennissen, negeren, voortdurend controleren, dreigen met zelfmoord tot persoonlijke bezittingen opzettelijk vernielen. 

Emotioneel misbruik ondergraaft geleidelijk aan het normale functioneren en zelfvertrouwen van slachtoffers. De voortdurende dreiging is erg ingrijpend voor het psychisch welzijn. 

gevolgen

In tegenstelling tot misbruik met fysiek geweld, zijn de gevolgen niet altijd zichtbaar. Emotioneel misbruik slaat diepe wonden en creëert trauma’s. Omdat er zelden fysieke ‘bewijzen’ zijn, is het voor slachtoffers extra moeilijk om hulp in te roepen. Emotioneel misbruik is de meest verdoken en manipulatieve manier van partnergeweld en vormt een maatschappelijk probleem.  

cijfers

Elke dag doen 40 mensen in België bij de politie aangifte van emotioneel misbruik in hun relatie. Onderzoek toont aan dat slachtoffers gemiddeld pas na 35 incidenten aangifte doen bij de politie. Dat betekent dat ze vaak 2 jaar in een manipulatieve relatie zitten vooraleer ze hulp zoeken. 

Campagne website

Bezoek de campagnewebsite “VertederdVernederd” en ontdek de impact van emotioneel misbruik in relaties. Deze website werpt een licht op dit belangrijke onderwerp, biedt achtergrondinformatie en deelt moedige getuigenissen.

Toolbox vertederdvernederd

In deze folder vind je een signalenlijst die aangeeft in welke mate je je zorgen moet maken over geweld in je relatie, wat je als slachtoffer kan doen en waar je terecht kan. Weet dat je er niet alleen voor staat en dat ook anderen het meemaken!

Agenda

Wat staat er op de planning?

bekijk campagne bibliotheek

Benieuwd naar onze campagnes?