campagne

kijk niet weg

Met de campagne #KIJKNIETWEG doorbreekt vzw Zijn het taboe dat op relationeel geweld ligt en zet het getuigen aan om erover te praten.

N

KijkNietWeg Campagne met CM Gezonde Buurt Dender

Algemene informatie

Wat is #kijkNietWeg?

Wie te maken krijgt met partnergeweld, raakt daar meestal niet uit zonder ondersteuning of hulp. Integendeel: het wordt doorgaans alleen maar erger.  

Als je getuige bent van geweld tussen partners weet je echter niet altijd goed hoe je moet reageren. Wat zeg je wel? Wat beter niet? Hoe bescherm je jezelf? Waar kan je terecht? Met deze campagne willen we getuigen ondersteunen om het gesprek aan te gaan.  

Campagne folders

folders

Bij de campagne #KIJKNIETWEG horen stappenplannen voor verschillende doelgroepen: Getuigen, Slachtoffers en Plegers. Ze helpen mensen op weg om het taboe rond partnergeweld te doorbreken.

tips

Wat kan jij doen om te helpen wanneer je familiaal geweld opmerkt?

Kijk niet weg en ga het gesprek aan.

  • “Ik heb het gevoel dat er iets aan de hand is.”
  • “Ik maak me zorgen over hoe het met jou gaat.”
  • “Ik heb het gevoel dat thuis niet altijd een veilige plek voor je is.”
  • “Weet dat je hier altijd met mij over kan praten.”

Getuigen

In gesprekken met volwassenen die in hun kindertijd thuis getuige waren van geweld, komt steeds hetzelfde terug: er was altijd wel iemand die het wist. Een leerkracht, de buren, een familielid … ‘Waarom deed niemand iets?’ Kinderen hebben het recht om op te groeien in een veilige omgeving. Jij kan die helpen creëren.

Pleger

Wanneer je voelt dat je de spanning in je relatie niet meer aan kan en je regelmatig geweld gebruikt om conflicten op te lossen, zoek je het best hulp.

Slachtoffer

Partnergeweld kan in elke relatie voorkomen, ongeacht leeftijd, sociaal-economische achtergrond, opleiding, afkomst of seksuele voorkeur. Het neemt verschillende vormen aan

Emotioneel misbruik

Vernederen, bedreigen, negeren, contact verbieden met familie of kennissen, voortdurend controleren … Dit is manipulerend gedrag. VertederdVernederd gaat dieper in op emotioneel geweld in relaties. Deze campagne zet mensen op weg om de stilte te doorbreken.

Seksueel geweld

Als iemand seksuele handelingen stelt tegen je wil of onder dwang, dan spreken we van seksueel geweld.

Het blijft een hardnekkige fabel: dat aanranding of verkrachting niet bestaan binnen een relatie. Alsof je in een relatie elk moment beschikbaar moet zijn en zelf niet meer mag beslissen wat je wil of niet. Alsof je het recht om ‘nee’ te zeggen opgeeft zodra je in een relatie stapt

Agenda

Wat staat er op de planning?

bekijk campagnebibliotheek

Benieuwd naar onze campagnes?