buddyproject

goudlijm

Goudlijm is een buddywerking die slachtoffers van familiaal geweld helpt de gebroken stukken terug aan elkaar te lijmen, de ‘littekens’ te aanvaarden en te verwerken. Terug leren in je eigen kracht te staan en te zijn wie je bent.

Na twee jaar komt het pilootproject bij vzw Zijn ten einde. Er worden geen nieuwe buddytrajecten gestart.  

We hebben waardevolle lessen geleerd uit de afgelopen twee jaar en moedigen elke organisatie aan om zelf aan de slag te gaan met een buddywerking voor familiaal geweld. Vzw Zijn staat klaar om uw organisatie enthousiast te ondersteunen bij het opzetten van een dergelijke buddywerking.

Algemene informatie

Wat is goudlijm?

Als slachtoffer van familiaal geweld vind je niet altijd de weg naar de hulp en het begrip waar je zo naar verlangt. Goudlijm koppelt mensen die opzoek zijn naar begrip en een manier om hun wonden te genezen (verder ‘deelnemers’) aan ervaringsdeskundige buddy’s. Zij staan klaar om deelnemers een ondersteunende schouder te bieden. Opnieuw hun zelfwaarde en bovenal zichzelf te vinden door samen dingen te gaan doen. Vanuit hun eigen ervaringen kunnen buddy’s de deelnemers, in hun frustraties, angsten en zorgen, volledig begrijpen en dit vormt een grote steun voor de deelnemers.  

Visie

In Japanse kunstvorm Kintsugi wordt gebroken aardewerk gerepareerd met een gouden lijm. De naden van de gebroken stukken worden opnieuw met elkaar verbonden, en het resultaat is een prachtig object dat met ‘trots’ zijn littekens draagt. 

eigen buddywerking oprichten

Dit pilootproject (2021-2023) is afgerond. vzw Zijn stelt haar volledig uitgewerkt kader rond buddywerking ter beschikking voor organisaties die hiermee aan de slag willen. Dit kader bestaat uit:

  • Algemene richtlijnen en praktische zaken om rekening mee te houden
  • Handleiding oprichten buddywerking familiaal geweld
  • Vormingstraject voor buddy’s, inclusief werkboek en waaier

Interesse om een eigen buddywerking familiaal geweld op te richten? Neem contact op via info@vzwzijn.be

Buddy's

De buddy’s zijn ervaringsdeskundigen die zelf al een hele herstelweg hebben afgelegd. Bovendien bieden wij elke beginnende ervaringsdeskundige in Goudlijm een onderbouwde vorming als ondersteuning. Zo kan je als buddy iemand ondersteunen zonder je eigen herstelproces in gevaar te brengen.  

Buddy’s zijn geen hulpverleners. Goudlijm draait om gelijkwaardige relaties waar sociaal contact en een vriendschappelijke sfeer centraal staan. 

Werkboek buddy's

Het werkboek ter ondersteuning van ervaringsdeskundigen in hun vorming tot buddy bestaat uit drie modules: ervaringsdeskundigheid, ervaringsverhalen en trauma. Het is gevuld met informatie en denkvragen waarmee elke buddy individueel aan de slag kan gaan.

Handleiding organisaties

Met deze algemene handleiding kunnen organisaties zelf aan de slag om een buddywerking voor familiaal geweld op te starten. De handleiding is gevuld met praktische tips en lessen die zijn geleerd uit het pilootproject.

 

Contact

De werkboeken en handleidingen zijn beschikbaar. Vzw Zijn staat u graag bij om uw eigen buddywerking op te richten. Neem contact op met info@vzwzijn.be voor verdere informatie.

bekijk folderbibliotheek

Meer informatie? Bekijk onze folders

bekijk campagnebibliotheek

Benieuwd naar onze campagnes?