campagne

zwangerschap

In samenwerking met UCLL, Expertisecentrum Resilient People en de opleiding Vroedkunde werd er een leidraad voor vroedvrouwen en een stappenplan voor slachtoffers van geweld tijdens de zwangerschap ontwikkeld.

toolbox downloaden

Algemene informatie

Geweld tijdens zwangerschap

Het moment van de zwangerschap en bevalling is een erg kwetsbare periode in het leven van koppels omdat het een belangrijke overgang inhoudt.
 Deze verandering plaatst zowel de betrokken partners als hun relatie voor een grote uitdaging. Zij zijn naast partners ook toekomstige ouders. Dit betekent dat zij in de toekomst, na de geboorte, een andere rol moeten opnemen, wat gepaard kan gaan met twijfels of conflicten. 

Geweld past nu éénmaal niet bij het beeld dat de meeste mensen hebben van een zwangerschap. Het zou een mooie periode in je leven moeten zijn waarbij je allebei verlangt naar het kindje en daardoor dichter naar elkaar toegroeit. Dit is niet altijd zo…  

Soms kan een zwangerschap juist meer druk leggen op je relatie waardoor er conflicten ontstaan die kunnen escaleren. Hoewel je stilletjes hoopt dat alles wel weer goed komt, zeker in de periode dat alles weer rustig is, geraak je er niet altijd samen uit en herhaalt het geweld zich gemakkelijk. 

Je mag dit geweld nooit goedkeuren of tolereren. Het kan immers ernstige schade toebrengen aan jezelf, maar ook aan je (ongeboren) kind. 

veel tegenstrijdige gevoelens

Wanneer je als toekomstige mama of papa gevangen zit in een relatie vol conflict en spanning, word je geconfronteerd met heel wat tegenstrijdige gevoelens. 

Je bent teleurgesteld en boos omdat je zo had uitgekeken naar deze gebeurtenis, maar plots alles anders loopt dan je had verwacht. Je bent misschien gelukkig dat er een kindje op komst is, maar je bent tegelijkertijd bezorgd of alles wel goed zal gaan. Daarnaast voel je je soms schuldig omdat je vindt dat je het niet goed genoeg doet en ben je beschaamd om wat anderen zullen zeggen of denken. 

Stappenplan voor ouders

Het stappenplan van vzwZijn – Beweging van Geweld zet mensen aan om het geweld te erkennen en herkennen. Het stappenplan is een leidraad om de weg naar de hulpverlening te vinden 

Gids voor professionals

Deze gids is gemaakt voor professionals in de perinatale periode. Het biedt praktische handvaten om met partnergeweld om te gaan en tips om het gesprek aan te gaan.

 

Infographic professionals

Op deze infographic is de belangrijkste informatie weergegeven. Dit is downloadbaar en makkelijk om uit te delen binnen uw organisatie.