campagne

jaloezie

Met de lancering van de Jaloezie campagne; een jaloezietest en een filmpje willen zij-kant, VIVA-SVV en de Beweging tegen Geweld – vzw Zijn vooral jongvolwassenen wijzen op de signalen en gevaren van jaloezie.

Algemene informatie

Waarom een campagne over jaloezie?

Jaloezie speelt vaak een rol in relationeel geweld. Het kan een trigger zijn maar het kan evengoed een reden zijn om je partner te wantrouwen en te isoleren. Veel (jonge) koppels zien jaloezie echter als teken van liefde. Jaloezie is soms normaal en zelfs gezond, maar het kan al snel ongezonde vormen aannemen. Daarom is het belangrijk om jaloers gedrag aan te pakken en te leren omgaan met je eigen jaloezie of het jaloers gedrag van je partner. 

hoe jaloers ben jij?

Een bonkend hart, een hoofd dat ontploft: iedereen is weleens jaloers. En dat is oké. Een beetje jaloezie is zelfs normaal in een relatie. Het is een teken dat je de ander niet kwijt wil. Maar er zijn grenzen. Dus tem dat groene monster in jou. 

tips bij jaloezie

Het is vaak lastig om jaloezie te controleren. Deze tips kunnen helpen.

 • Maak goede afspraken over wat kan en niet kan in je relatie.
 • Werk aan je zelfvertrouwen.
 • Ga naar buiten. 
 • Ga na of je niet overdrijft. 
 • Praat erover.
 • Voorkom emotionele afhankelijkheid

Reactieve jaloezie

Je bent jaloers omdat er een aanleiding is. 

Dit heet reactieve jaloezie: Je reageert op een situatie (je vriend(in) gaat vreemd bijvoorbeeld). Dit is wat in de volksmond de ‘gezonde’ jaloezie wordt genoemd: je gevoelens zijn immers ‘redelijk’, al kan je gedrag best onredelijk zijn. 

Angstige jaloezie

Je bent bang dat je vriend(in) je zal bedriegen of verlaten, ook als je hiervoor geen reden hebt. 

Dit heet angstige jaloezie: de jaloezie speelt zich vooral af in je hoofd en uit zich in stress, twijfels en piekergedachten. Soms is er een aanleiding voor je jaloezie, soms is het pure inbeelding. Hoe dan ook maakt het je onzeker, uitgeput en is het slecht voor je relatie. 

Preventieve jaloezie

Je doet er alles aan opdat je vriend(in) je niet zal bedriegen of verlaten, ook als hiervoor geen aanleiding is. 

Dit heet preventieve jaloezie: je controleert de spullen van je vriend(in), verbiedt bepaalde dingen en reageert bezitterig om ontrouw te voorkomen. Ook hier is er soms een aanleiding voor je jaloezie, soms ben je louter aan het doemdenken. In elk geval is je controleergedrag een vorm van terreur en soms zelfs een stap naar partnergeweld. Je bezorgt jezelf veel stress en duwt je vriend(in) enkel verder van je weg. 

hulp zoeken

Leren omgaan met jaloezie gaat met vallen en opstaan. Professionele hulp kan nodig zijn om van de foute manier van denken af te komen. Vaak is er ook een achterliggend psychisch probleem of relatieprobleem dat moet aangepakt worden. 

Lukt het niet om met deze tips de jaloezie te doorbreken, zoek dan hulp bij een: 

 • Psycholoog; 
 • Huisarts; 
 • Centrum voor geestelijke gezondheidszorg; 
 • Relatietherapeut; 
 • Centrum voor algemeen welzijnswerk; 
 • Mindfulness kan ook helpen bij het aanvaarden van jaloerse gedachten.