campagne
de grootste schat
Misschien ben jij een buur, familielid, vriend, leiding van de jeugdbeweging, kennis, oppas, poetshulp… en ben je bezorgd over de veiligheid van de kinderen uit een gezin in je omgeving.
Jij als omstaander kan een grote hulp zijn en wij helpen jou daar graag bij.
Teken de belofte
Zo beloof jij om je actief in te zetten voor de veiligheid van kinderen in jouw omgeving.
Hoe kan jij het verschil maken als omstaander?
Doe iets met je bezorgdheid, zo kan jij de aanzet zijn voor positieve verandering.
Geweld stopt niet vanzelf en kan een negatieve impact hebben op alle betrokkenen en in het bijzonder de (ongeboren) kinderen. Kinderen die getuige zijn van geweld, kunnen vergelijkbare schade ondervinden van het geweld als kinderen die rechtstreeks slachtoffer zijn. Wanneer je als buitenstaander ongerust bent over spanningen binnen een gezin, hoef je niet te wachten op extra bevestiging om jouw bezorgdheid te bespreken.
Het is vaak moeilijk voor iemand die geweld thuis meemaakt om het geweld te erkennen, laat staan om dat uit zichzelf met anderen te delen. Als familie, buur, collega… zijn we allemaal een stukje verantwoordelijk voor het welzijn van de kinderen. Jij bent als omstaander belangrijk. Door iets te doen met je bezorgdheid, kan jij de aanzet zijn voor positieve verandering. Zelfs een klein gebaar zoals een knuffel geven, een veilige plek aanbieden of gewoon een luisterend oor zijn, kan een groot verschil maken.
“Waarom deed niemand iets?” – anoniem
In gesprekken met volwassenen die in hun kindertijd thuis werden blootgesteld aan geweld, komt steeds hetzelfde terug: er was altijd wel iemand die het wist. Een familielid, de buren, een vriend … ‘Waarom deed niemand iets?’ Kinderen hebben het recht om op te groeien in een veilige omgeving. Jij kan die helpen creëren.
Wat als ik niet durf in te grijpen?
Je kan drempels ervaren om iets te doen met je ongerustheid: Je wilt je niet bemoeien, je twijfelt of je vermoedens wel juist zijn of je weet niet wat je kan zeggen. Deze drempels kunnen ervoor zorgen dat je aarzelt om iets te ondernemen.
Toch is het is belangrijk om te weten dat zelfs kleine gebaren kunnen helpen om kinderen en gezinnen veilig te stellen. Niemand verwacht van jou dat je de hulpverlener wordt.
Maak je je zorgen?
Het is mogelijk dat je je zorgen maakt over een gezin in je omgeving. Misschien heb je het gevoel dat er iets mis is, maar kan je niet precies aangeven wat dat juist is.
Negeer je buikgevoel niet.
Vaak zijn kleine veranderingen in gedrag, uitspraken of sfeer genoeg om aan te geven dat er problemen zijn. Kijk hieronder hoe jij de ouder(s) en de kinderen kan ondersteunen.
Volg je buikgevoel, maar wat is dat?
Je buikgevoel is dat onderliggende gevoel dat je waarschuwt wanneer er iets niet klopt. Vaak zijn kleine veranderingen in gedrag, uitspraken of sfeer genoeg om aan te geven dat er problemen zijn in een gezin. Dit gevoel is vaak een belangrijk signaal dat er mogelijk sprake is van een onveilige thuissituatie, of dat een kind of ouder hulp nodig heeft.
Vertrouw op dat buikgevoel – het kan de eerste stap zijn naar positieve verandering. Durf je bezorgdheid uit te spreken en samen te zoeken naar oplossingen. Elke omstaander kan bijdragen aan een veilige omgeving voor kinderen. Het begint vaak met het serieus nemen van dat buikgevoel.
Wat kan je doen als omstaander?
Als je je ongerust maakt, is het belangrijk om iets te doen. Vaak weet je niet zeker of je bezorgdheid terecht is of vind je het moeilijk om je bezorgdheid te delen. Dat is heel normaal. Het is belangrijk om te praten met het kind of de ouder(s) omdat je zo beter kan inschatten wat er speelt en of jij op een bepaalde manier kan helpen. Elke kleine hulp die je biedt als omstaander kan een verschil maken. Je hoeft je dus niet verantwoordelijk te voelen om het geweld zelf te stoppen, daar zijn hulpverleners, politie en justitie voor.
Wat als ik het kind of de ouder niet goed ken?
Ook als je iemand niet goed kent, is het belangrijk om iets te doen. Soms vinden ze het juist fijn om met iemand te praten die niet zo dicht bij hen staat. Wees niet bang om te helpen. Door te luisteren of hulp aan te bieden, kun je al veel betekenen. Ook als je de situatie niet helemaal begrijpt, kan jouw steun helpen om een eerste stap naar verbetering te zetten.
Toon dat je om het kind geeft
Bespreek je bezorgdheid
Bied een veilige plek
Schakel hulp in
Wat doe je beter niet als omstaander?
Wanneer je hulp wilt bieden aan een gezin, zijn er een aantal valkuilen die je moet vermijden. Hulp bieden doen we allemaal vanuit de beste bedoelingen, maar soms kunnen bepaalde acties of uitspraken een ander effect hebben dan je had gehoopt.
Persbericht klik hier
Deze campagne werd mogelijk gemaakt met steun van: