04.10.2012

Nieuwsbrief najaar 2012 Beweging tegen Geweld vzw Zijn


 

De Beweging tegen Geweld – vzw Zijn werkt aan de ontwikkeling van een grote campagne rond het verband tussen geweld en alcohol.

 
De campagne heeft verschillende doelstellingen:
  • De sensibilisering van het brede publiek
  • Professionelen die in contact kunnen komen met slachtoffers en daders van dit geweld handvaten aanreiken om het geweld te signaleren en gepast door te verwijzen
  • Slachtoffers en daders op weg zetten naar de juiste hulpverlening voor hun drank en/of geweldsprobleem.
De campagne wordt voorgesteld en gelanceerd op een studiedag op 19 november 2012 in het Provinciehuis van Vlaams-Brabant.
 
Meer info volgt later
 

 

Studiedag: Interculturele sensibilisatie.

Wij nodigen u graag uit op de Studiedag ‘Interculturele Sensibilisatie’ die doorgaat op vrijdag 14 december  2012 in het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (Ernest Blerotstraat 1 – 1070 Brussel).

Meer info volgt later.
 

 

Steunpunt Algemeen Welzijnswerk organiseert "Trefdag Geweld en misbruik".

Dinsdag 23 oktober 2012 in 't Elzenveld (Antwerpen). Snel inschrijven!
 
Voor wie?
Deze trefdag is bestemd voor al wie op de eerste lijn met geweld & misbruik bezig is.
 
In de voormiddag:
  • Partnergeweld: risico’s wikken en wegen.
    Anne Groenen, Thomas More Hogeschool, Geel.
  • Wetenschappelijk fenomeenonderzoek naar eergerelateerd geweld in België.
    Gily Coene, Onderzoekscentrum Rhea, VUB
In de namiddag kan u deelnemen aan 3 workshops.
De dag wordt afgesloten met een receptie.
 
Download hier de  folder  met het volledige programma en alle praktische info.
 
 


Doe mee aan onze wedstrijd en verzin een slogan over het verband tussen alcohol en partnergeweld.

Om mensen bewust te maken van dit verband en koppels op weg te zetten naar de juiste hulpverlening (voor het geweld en/of alcoholprobleem) organiseert de Beweging tegen Geweld – vzw Zijn in het najaar een grote campagne rond deze problematiek. Er worden affiches en brochures ontwikkeld. De affiches en brochures worden verspreid in dokterspraktijken, hulpverleningsinstanties en op openbare plaatsen.
 
We zijn op zoek naar treffende slogans om onze campagne te begeleiden.  
 

Fototentoonstelling ‘BANG’ te Gent.

Van 22 oktober tot 22 november 2012 kan je op verschillende locaties in de wijk Nieuw-Gent een bezoekje brengen aan BANG, een fototentoonstelling over familiaal geweld. De foto's werden geselecteerd uit  een fotowedstrijd die Vzw Zijn - Beweging tegen Geweld, organiseerde rond het thema 'intrafamiliaal geweld'. Ze werden gekozen door een jury onder het voorzitterschap van Lieve Blancquaert.
 
De foto's zijn te bezichtigen in de volgende organisaties in de wijk Nieuw Gent: de bibliotheek, de dienst burgerzaken, het inloopteam Reddie Teddy, kinderopvang Reddie Teddy, de wijkresto, het OCMW, het Geraarke en het wijkgezondheidscentrum.
 
Organisatoren: Wijkgezondheidcentrum Nieuw Gent, Buurtwerk NIeuw Gent-Steenakker, ING, Inloopteam Reddie Teddy, politie Nieuw Gent, Geraarke.
 

Actie ‘Ik ben Geweldig!’.

Heel wat gezinnen worden geconfronteerd met geweld binnen hun gezin. De Beweging tegen Geweld – vzw Zijn lanceert een actie waarbij we gezinsleden vragen om een geweldige papa, mama, broer, zus of kind te zijn en geen gewelddadige papa, mama, broer, zus of kind!
U kan deze actie steunen door een t-shirt te kopen met het opschrift: Ik ben Geweldig!  Mama is Geweldig!  Papa is Geweldig!

 

NIEUWS

Een boekje voor het bloeden.

Dit boekje is een publicatie over de wijze waarop men in Leuven het probleem van familiaal geweld aanpakt: de samenwerking tussen de verschillende sectoren, procedures, acties, campagnes,...
 
Het boekje is gratis verkrijgbaar bij de dienst diversiteit en gelijke kansen, provincieplein 1, 3010 Leuven.
 

Mon mariage m'appartient.

In Wallonië en Brussel werd een campagne en website ontwikkeld voor slachtoffers van gedwongen huwelijken. Hieronder vindt u meer uitleg (Fr).
 
Si tu as refusé un mariage forcé, laisse ton témoignage* à l’adresse suivante : info@mariagemigration.org
 
Le courage de ton témoignage pourrait aider une autre personne !
*Ta contribution n’apparaîtra qu’après avoir été validée par un administrateur du site. Elle restera anonyme et ne sera pas utilisée à d’autres fins.  Si tu as besoin d’une écoute, d’une aide n’hésite pas à prendre contact avec l’une des associations mentionnées dans l’onglet "À QUI EN PARLER ? "
Visit Mon mariage m'appartient
 

Wat voor relatie heb jij? Geweldig of Gewelddadig?
Een lief hebben kan zeer leuk zijn. Je geeft elkaar cadeautjes, je laat merken dat je elkaar graag ziet, je doet samen leuke dingen, …  Aan een relatie zitten echter ook minder goede kanten. De vraag is wat kan en wat niet kan?
Lees meer

 

 

Project PIER

PIER is een project van CAW Stimulans, een Centrum voor Algemeen Welzijnswerk. CAW staat voor laagdrempelige hulp, dicht bij de mensen en werkt rond alle domeinen.
Een CAW werkt preventief via hulpverlening, specifieke projecten en acties. Naast partnergeweld, werkt CAW Stimulans ook actief rond thema’s als relatie- en gezin, wonen, thuisloosheid, financiën, slachtofferschap, justitieel welzijnswerk, bezoek- ruimte, Meer info over CAW STIMULANS vind je op : www.cawstimulans.be
 
Een nieuwe reeks PIER-avonden gaan door op: woensdag 19 en 26 september en 3 oktober 2012. Kandidaat deelnemers kunnen aangemeld worden bij bonniedeknudt@cawstimulans.be (056/53.21.51).
 

Gezocht: Eeneiige tweelingen - alle leeftijden voor campagne filmpje tegen partnergeweld.

Bedoeling is mensen de ogen te openen voor partnergeweld. Partnergeweld gebeurt achter gesloten deuren, maar het heeft invloed ver daarbuiten. 
Het heeft gevolgen voor onze maatschappelijke ontwikkeling want, de basis van veel geweld in onze maatschappij ontstaat binnen het gezin.
Opnames: begin oktober in Brussel
Deze actie past in het kader van de jaarlijkse sensibilisatieactie rond 25 november, de internationale dag tegen geweld op vrouwen. 
Sigrun Jorissen 0475 290 172   sigrun.jorissen@skynet.be
 

Vrijwilligers
vzw Zijn is op zoek naar vrijwilligers. Ben je geïnteresseerd neem dan zeker contact op via 02/229 38 70 of via mieke@vzwzijn.be

Onze website is vernieuwd, neem eens een kijkje
http://www.vzwzijn.be/