03.10.2013

Nieuwbrief najaar 2013 - in Beweging tegen Geweld vzw Zijn


Vzw Zijn - in Beweging tegen Geweld organiseert een cartoonwedstrijd  

Teken jouw ‘Geweldige Liefde’!

Liefde is prachtig: het geeft je een verbonden gevoel met je ouders, broers, zussen, vrienden en, niet te vergeten.. je lief! Maar makkelijk is liefde ook niet: jaloezie, ruzie, andere verwachtingen, allemaal dingen die kunnen gebeuren als je dicht bij elkaar in de buurt leeft.

Wij dagen je uit om nu net over deze minder prettige situaties binnen (liefdes)relaties een cartoon te tekenen. Wij, de Beweging tegen Geweld – vzw Zijn, willen door middel van deze cartoons mensen laten nadenken over de vraag ‘wanneer gaat liefde te ver?’.

Hierbij kan je denken aan: publieke scènes, de man die het onderspit delft, hoe zit het bij holebi-koppels?, uitingen van controle en jaloezie, of vormen van niet-fysiek geweld.

Denk jij een leuk beeld hierover te kunnen creëren, doe dan mee aan onze wedstrijd!

De inzendingen zullen worden beoordeeld door de jury, met o.a. Eva Mouton en Kim Duchateau! Dit is dus een unieke kans om je talent door professionele cartoonisten  te laten ontdekken.

Wat kan je winnen?

De winnaars zullen worden tentoongesteld in een heuse expositie en worden gebundeld in een verjaardagskalender. Bovendien maken de beste drie inzendingen kans op de volgende prijzen:

1e prijs: waardebon van 200 €
2e prijs: waardebon 75 €
3e prijs: waardebon 25 €

Hoe doe je mee?

Teken je cartoon en stuur het naar ons toe voor 18 november 2013! Bekijk ons wedstrijdreglement voor alle instructies! Je kan dit vinden op onze website: www.vzwzijn.be

 

Fototentoonstelling "Bang"!

 
 
 
Vanaf 4 september 2013 is de fototentoonstelling  ‘BANG’ te bezichtigen in het Amazonegebouw in Brussel. De foto’s zijn de sterkste inzendingen uit een fotowedstrijd die de Beweging tegen Geweld - vzw Zijn eerder organiseerde rond het thema intrafamiliaal geweld. Ze werden gekozen door een jury onder het voorzitterschap van Lieve Blancquaert.
De tentoonstelling is zo opgezet dat mensen zich op een laagdrempelige manier kunnen informeren over familiaal geweld. De Beweging tegen Geweld - vzw Zijn levert ook verschillende brochures en folders aan die bezoekers kunnen inkijken en meenemen.
 
De tentoonstelling is gratis te bezichtigen tot 30 oktober 2013.
 
in samenwerking met vzw Amazone www.amazone.be

 

Nationale consultatieronde van 24 oktober

Op 24 oktober 2013 organiseert de Beweging tegen Geweld - vzw Zijn in samenwerking met La Voix des Femmes een consultatieronde inzake eergerelateerd geweld.
Deze consultatieronde is het vervolg op een serie lokale ronde tafels georganiseerd met het middenveld. Uit deze ronde tafels werden verschillende aanbevelingen verzameld die ter discussie zullen voorgelegd worden op deze nationale consultatieronde.
 
De resultaten van deze consultaties zullen gebruikt worden om het toekomstig interfederaal actieplan  ‘geweld op vrouwen en intrafamiliaal geweld’ voor te bereiden. Een actie die zal uitgevoerd worden door het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen.  

 

Studievoormiddag 'Alcohol heeft een (harde) hand in partnergeweld'

Vzw Zijn en de provincie Antwerpen nodigen u graag uit op de Studievoormiddag ‘Alcohol heeft een (harde) hand in partnergeweld’ die doorgaat op vrijdag 13 december  2013 in het Bernarduscenerum (Lombardenvest  23  – 2000 Antwerpen).

Sprekers: 
 
Dr. Rita Verrando (Huisarts, Medisch coördinator CAD Limburg, Medisch directeur MSOC Limburg).
  
Prof. Dr. Stefan Bogaerts (Hoogleraar Forensische Psychologie & Victimologie aan de Tilburg School of Social and Behavioral Sciences en Professor aan de KULeuven).
 
Prof. Dr. Joris Casselman  (Professor emeritus aan de KULeuven, dokter in de criminologie en licenciaat in de psychologie en familale en seksuologische wetenschappen).
 
Meer info volgt later.
 
 

ZIJN presenteert nieuwe brochure over EGG 
 
Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen en FOD Binnenlandse Zaken maakte in samenwerking met De Beweging tegen Geweld – vzw Zijn de brochure ‘Eergerelateerd geweld: hoe ga je hiermee om als professional?’. De brochure zal worden verspreid bij scholen voor leerkrachten en CLB medewerkers en bij politie en hulpverlening over heel België.
 
In de brochure wordt beschreven wat eergerelateerd geweld is, wanneer het zich kan voordoen, welke vormen het kan aannemen en wat je als professional wel en niet kan doen als je in aanraking komt met mensen die slachtoffer zijn of dreigen te worden van eergerelateerd geweld.
 
De brochure is verkrijgbaar is het Nederlands en het Frans, beide versies kunt u gratis downloaden. 
 
U kunt de brochure ook bestellen.

 

Actie ‘Ik ben Geweldig!’.

Heel wat gezinnen worden geconfronteerd met geweld binnen hun gezin. De Beweging tegen Geweld – vzw Zijn lanceert een actie waarbij we gezinsleden vragen om een geweldige papa, mama, broer, zus of kind te zijn en geen gewelddadige papa, mama, broer, zus of kind!
U kan deze actie steunen door een t-shirt te kopen met het opschrift: Ik ben Geweldig!  Mama is Geweldig!  Papa is Geweldig!
 
 

Vzw Zijn - in Beweging Tegen Geweld zet haar preventief en educatief aanbod online!

 

vzw Zijn – in Beweging tegen Geweld heeft in de afgelopen jaren heel wat preventief en educatief materiaal ontwikkeld. Dit bestaat onder andere uit:

  • Folders en brochures
  • Affiches
  • Vormingen
  • Fototentoonstelling
Dit aanbod staat sinds kort gebundeld op onze website. Alle particulieren, scholen, verenigingen, organisaties en/of instanties die op zoek zijn naar middelen om het onderwerp familiaal geweld aan te kaarten kunnen hier terecht.
 
Houd de website in de gaten want er wordt constant gewerkt aan nieuw materiaal. Voor specifieke vragen kunt u contact opnemen via mieke@vzwzijn.be of telefonisch via 02 229 38 70.
 
 
 
NIEUWS

Artikel in De Wereld Morgen

Op woensdag 4 september verscheen een analyse van de Beweging tegen Geweld - vzw Zijn in DeWereldMorgen.be over het samengaan van alochol en geweld. Josje Beukema stafmedewerker bij vzw Zijn bepleit een overkoepelende aanpak van familaal geweld en alcohol/drugsproblemen binnen het gezin. Deze problemen gaan maar al te vaak samen. 

Lees het hele artikel hier.

 

Artikel in het tijdschrift Welwijs

In het meest recente nummer van het tijdschrift Welwijs (jaargang 24, nummer 2) staat een bijdrage van de Beweging tegen Geweld in samenwerking met het Steunpunt Algemeen Welzijn over eergerelateerd geweld. 

Het tijdschrift richt zich op leerkrachten, schoolbegeleidingsdiensten, universiteiten en welzijnsorganisaties. Wat is eergerelateerd geweld en hoe kan je het als professional herkennen en mee om gaan.

Lees het hele artikel hier

 

 
Nieuwe reeks PIER project
 
PIER is een project van CAW Stimulans, dat een programma aanbiedt aan iedereen die in het verleden of recent, soms of geregeld, overging tot geweld t.a.v. zijn partner. Het programma is verspreid over drie donderdagavonden.
 
Wanneer en waar? De nieuwe reeks gaat door op: 3, 10 en 17 oktober 2013. Elke keer van 18.30 tot 20.30 uur, te Kortrijk.
 
Kandidaat deelnemers kunnen aangemeld worden bij bonniedeknudt@cawstimulans.be of 056/53 21 51 
Voor meer info, download de folder
 
 

"Slaat 't erop?" - workshopavonden voor jeugdwerkers

Geweld bij kinderen en jongeren komt vaker voor dan je denkt. En in heel verschillende vormen. Begeleiders uit jeugd- en sportorganisaties hebben regelmatig vragen over hoe je op een goede manier omgaat met geweld en hoe je het kan voorkomen. Kom jij als beroepskracht of als vrijwilliger in de vrije tijd veel in contact met kinderen en jongeren? Zoek je naar meer houvast over hoe je kan reageren op geweld of hoe je het kan voorkomen? Dan is “Slaat ’t erop?” misschien wel iets voor jou!
 
De Ambrassade organiseert in samenwerking met verschillende partners de vormingsavonden “Slaat ’t erop?” waar je kan proeven van verschillende workshops over het thema geweld. Wil jij ook meedoen? Je kan terecht op drie locaties in drie steden:
 
13 november 2013: Antwerpen
20 november 2013: Leuven
25 november 2013: Gent

Meer info

 

 
Meer nieuws kunt u lezen op de website!