30.11.2016

Campagne #KIJKNIETWEG doorbreekt taboe rond partnergeweld


 

 

  • Om de 3 dagen sterft er in België iemand aan de gevolgen van partnergeweld.
  • Onderzoek toont aan dat slachtoffers gemiddeld pas na 35 incidenten aangifte doen bij de politie. Dat betekent dat ze vaak 2 jaar in een gewelddadige relatie zitten vooraleer ze hulp zoeken.
  • 1 op de 7 gezinnen heeft met familiaal geweld te maken.
  • In 4 op de 10 gevallen worden ook kinderen blootgesteld aan geweld.
Partnergeweld is een maatschappelijk probleem. Het is essentieel om actie te ondernemen. De Beweging tegen Geweld – vzw Zijn roept met haar nieuwe campagne #KIJKNIETWEG op om het taboe te doorbreken en over partnergeweld te praten.
 
Campagnefilmpje #KIJKNIETWEG
Het beklijvende campagnefilmpje toont slachtoffers in een criminele context, want té vaak loopt het ook effectief slecht af. Het zet aan om niet weg te kijken, het taboe te doorbreken en hulp te zoeken of bieden. De Beweging tegen Geweld vraagt om het filmpje zo veel mogelijk te delen.
 
Stappenplannen voor getuigen, slachtoffers en plegers
Wat zeg je wel? Wat zeg je beter niet? Hoe bescherm ik mezelf?
Waar kan ik terecht?
Bij de campagne #KIJKNIETWEG horen 3 stappenplannen voor 3 verschillende doelgroepen: getuigen, slachtoffers en plegers. De stappenplannen ondersteunen hen om iets aan de situatie te
veranderen en wijzen de weg naar hulplijnen.
 
Muzikale voorstelling
Wie de thematiek van partnergeweld bespreekbaar wil maken bij een breder publiek, kan de gedurfde muzikale voorstelling met Ernst Löw en Deborah Ostrega boeken, 2 artiesten die over de donkere kant van de liefde zingen.